Bevezetés

Ha egy átlag embert Afrikáról kérdezünk manapság, valószínűleg nem kapunk olyan választ, amely ne csak általánosítás lenne. Legtöbbször olyan elképzelések vannak erről a kontinensről, hogy nagy részét fekete bőrű emberek lakják, mindenfelé vadállatok kószálnak, meleg van, nagy a szegénység, az elmaradottság, és sok a betegség.

A többség inkább Észak-Afrika történelmét ismeri – manapság is a területen zajló „arab tavasz” vonzza a legnagyobb figyelmet –, és a legtöbben ide is utaznak kikapcsolódni. A délebbi területek, talán a nagy távolság miatt is, kikerülnek a hétköznapi emberek látóköréből, s általában csak a tehetősebbek, vagy az üzleti célból odautazók jutnak el Dél-Afrikába.

A legtöbben nem is sejtik, milyen sok történelmi esemény fűződik ezekhez a területekhez, melyek talán őket, az ő országukat is érintették hajdanán, vagy akár befolyásolhatják most is. Dél-Afrika már a nagy felfedezések óta fontos úticél, s az évszázadok elteltével, mikor a kontinens ezen részét is elérte a gyarmatosítás, talán mondhatjuk úgy is, hogy Dél-Afrika a „nagy lehetőségek és a nagy üzletek világává vált”. Sajnos nem a saját őslakosai számára.

Ezek a területek rendkívüli mennyiségű és minőségű ásványi kincset rejtettek és rejtenek ma is magukban, ám mégsem az itt élő eredeti népesség tudta ezeket kihasználni, hanem az őket megszálló, s kizsákmányoló hatalmak. A történelem úgy hozta, hogy ezek a népek nem élhettek teljes szabadságban, pedig a felszabadulás lehetősége itt is mindig újabb és újabb harcokat eredményezett. S nem is gondolnánk, hogy ezek a küzdelmek csak a múlt században jártak sikerrel, s van, ahol még ma is folytatódnak. Most pedig tekintsük át, hogyan is vált a dél-afrikai világ, többek között Rhodésia/Zimbabwe is, sok ember börtönévé és sok ember szerencséjévé.

TOVÁBB A TELJES DOLGOZATHOZ