Hevő Péter: Dualizmus helyett trializmus? A csehek és szlovákok részesedése a hatalomban, a Habsburg birodalom keretein belül (1815–1918)

Posted by Hevő Péter on Monday, August 29, 2011 Under: Politikatörténet
Összefoglalás

A két népnek a hatalomban való részesedését összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy két teljesen más ambíciókkal és eszközökkel, illetve lehetőségekkel rendelkező népről van szó. A csehek a Habsburg birodalomba való betagolódásuk előtt már rendelkeztek azzal a kulturális és politikai hagyománnyal, amely a szlovákok történelméből hiányzott. Ennek tulajdonítható be, hogy céljaik is teljesen mások voltak: míg a csehek „Szent Vencel koronájának” országát - ha Ausztria keretein belül is - szerették volna visszaállítani, addig a szlovákok 1848-ig valószínűleg csupán néhány nyelvi emancipációs engedménnyel is megelégedtek volna.

Eszközeiket tekintve szintén a csehek voltak előnyben, hiszen majdnem az egész korszak folyamán sikerült népüket magas számban képviseltetniük a Reichsratban (olykor elérték az egész parlament egyharmadát); a szlovákok viszont csupán néhány parlamenti taggal rendelkeztek. Nem beszélve a több mint húszéves passzivitási időszakról, mely inkább ártott a szlovákoknak, mintsem segített volna.

Ami pedig a lehetőségeiket illeti, a csehek több alkalommal is közel álltak a monarchia trializmussá alakításához, természetesen az ő részvételükkel, a szlovákok azonban, Štúr mozgalmát leszámítva - amely szintén nem volt nagyszabású – a korszakban végig csupán az események szemtanúi maradtak, és nem kezdeményezői.

Valószínűleg ezen különbözőségek is közrejátszottak abban, hogy az első csehszlovák államban is kialakult egy hierarchia a két nemzet között, melyben a szlovákok nem érezték magukat egyenrangúnak a csehekkel, és ebből az alárendelt helyzetből kereste később a kiutat a szlovák politikusok egy része.

TOVÁBB A TELJES DOLGOZATHOZ

In : Politikatörténet 


Tags: nacionalizmus  dualizmus  cseh  szlovák  "xix. század"   
blog comments powered by Disqus
 

Tags

16. század 1848-49 19. század 20. század afrika atelier baszk bemutatkozó betyár boszorkány budapest békekonferencia bűnözés családtörténet cseh cukrászat demográfia diplomáciatörténet dualizmus dél-amerika dózsé egyháztörténet esküvő expanzió felvételi filmművészet fogadj örökbe egy könyvet fogadj örökbe egy könyvet! földrajz fürdőzés gazdaságtörténet gender globalizáció gyarmat gyémánt hadtörténet hadvezetés hadviselés hagyományőrzés hajózás hidegháború homoszexualitás ii. világháború inka birodalom interjú irodalom irodalomtörténet ismertető istenítélet járvány kalózok karnevál keresztes hadjárat kereszténység kora kora újkor kossuth kurzusok kádár-korszak kárpát-medence könyv könyves kálmán könyvtár környezet kötet középkor lányrablás ma ma szakirány magyar rádió magyarország mediterráneum mentalitástörténet mexikó modernkor média műszaki nacionalizmus nemzetközi kapcsolatok népesedés nők oral history oszmán oszmán birodalom paletta pedadógia politikatörténet porta propaganda recenzió reformkor rendszerváltás reneszánsz reprezentáció rhodes rádió rádióhallgatók rákosi-korszak róma sajtó sajtótörténet serenissima skorbut sobri jóska sorozatgyilkosság spanyol spanyolok spanyolország szabad-nép szakirány szentföld szlovák széchenyi tankok tanulmány tájékoztató társadalom társadalomtörténet térképészet történeti történeti földrajz vallástörténet velence vendéglátás világháború virovecz xix. század xx. század zene zrínyi életrajz értelmiség étkezés írónők ókor örökbefogadás újkor újvilág üzlet
blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.